Panoul fotovoltaic este alcatuit dintr-un numar de 36 pana la 72 de celule fotovoltaice, conectate in serie si paralel montate pe un suport, legate în serie sau paralel si care transformă radiaţia solară în energie electrică.
Randamentul panourilor fotovoltaice este cuprins între 8-22%, în funcţie de gradul de absorbţie a radiaţiei solare.
Eficienţa destul de scazută a panourilor fotovoltaice actuale este în principal datorată faptului că din spectrul solar vizibil doar o mică parte a radiaţiilor luminoase sunt transformate în electricitate.
Celula solara ca element al panoului solar, are propietatea de a converti energia solara in energie electrica. Conectarea in serie a celulelor solare, are ca rezultat cresterea tensiunii direct proportional cu numarul celulelor.
Conectare in paralel a sirurilor de celule, urmareste de fapt cresterea curentului debitat de ansamblul respectiv. La randul lor panourile solare pot fi montate in serie si paralel cu scopul de a obtine o tensiune, respectiv curentul necesar aplicatiei pentru care a fost proiectat.
Panourile fotovoltaice generează curent continuu, cu parametri variabili, inadecvaţi încărcării unor acumulatori. Din acest motiv este nevoie de un convertor care să transforme energia electrică produsă de panurile fotovoltaice în energie electrică, avand parametri stabilizati.
1. Celule fotovoltaice monocristaline – sunt primele forme de celule fotovoltaice si sunt create dintr-un singur cristal de siliciu. Randamentul acestor celule fotovoltaice este in continua crestere.
2. Celule fotovoltaice policristaline – au la baza mai multe cristale de siliciu, orientate diferit. Randamentul acestor celule este este in continua crestere, dar pretul este mult mai mic decat in cazul celulelor fotovoltaice monocristaline
3. Celule fotovoltaice amorfe – sunt realizate din materiale sintetice peste care se aplica un strat de siliciu, au avantajul ca se comporta foarte bine la lumina difuza si temperaturi ridicate.